ქვეყნის მასშტაბით, სუნელების 93 ნიმუშიდან ტყვიის შემცველობა წელს სამ ნიმუშში დაფიქსირდა. სურსათის ეროვნული სააგენტო იმ სუნელების სახელწოდებებსაც აკონკრეტებს, სადაც ტყვია დასაშვებ ნორმაზე მაღალია.
ტყვიის დასაშვებზე მაღალი შემცველობა აღმოჩნდა:
- „ჯეო“-ს წარმოებულ წითელ წიწაკაში (ახალციხე, დამფასოებელი და რეალიზატორი შპს გურამი მათოშვილი, აღმოჩენილი ტყვია დაშვებულ ნორმას 10-ჯერ აჭარბებდა);
- ინდმეწარმე „ჩოფლიანის“ მიერ წარმოებულ სვანურ მარილში (ბათუმი, რეალიზატორი შპს „ტარიელი,“ ნორმის თითქმის 2-ჯერ გადაჭარბება)
- „აი პროდაქტ“-ის მიერ დამზადებულ ხმელ სუნელში (გადაჭარბება 4-ჯერ).
სამივე შემთხვევაში ის პარტიები, რომლებშიც ტყვია აღმოჩნდა, განადგურდა, საწარმოებზე კი, დარღვევების პრევენციის მიზნით, ზედამხედველობა მიმდინარეობს. მოქმედი კანონმდებლობით, ტყვიის შემცველობა სანელებლებში 5 მილიგრამს არ უნდა აღემატებოდეს კილოგრამში.
2017 წლის 30 ივნისს, კაროლინა როდრიგესმა, ნიუ-იორკის ჯანდაცვის დეპარტამენტის პრესსპიკერმა „ამერიკის ხმას“ უთხრა, რომ ქართულ სუნელებში ტყვიის მაქსიმალური შემცველობა 27 000 ppm-ს აღწევდა (27 000 Parts Per Million ნიშნავს 27 000 ერთეული მილიონზე). წელს კი „ტყვიის შემცველობა აღემატებოდა 5 ppm-ს და 48 000 ppm-საც კი აღწევდა“. ეს ინფორმაცია “ამერიკის ხმას” კაროლინა როდრიგესმა 2018 წლის 2 ივლისს მიაწოდა.
2018 წლის 7 თებერვალს ცნობილი გახდა, რომ საქართველოს მთავრობის დადგენილებით, სუნელების და სანელებლების წარმოება- გადამუშავებასა და ბაზარზე განთავსებასთან დაკავშირებით, რისკის მართვის დროებითი ზომები ამოქმედდება.