პიცა – იტალიური სამზარეულოს ალბათ მთავარი კერძია. გასაკვირი არ არის, რომ პიცა და ფეხბურთი (განსაკუთრებით იტალიური) რეგულარულად ეკვეთება ერთმანეთს.
2010 წლის აგვისტოში, ედინსონ კავანიმ “პალერმო” დატოვა და “ნაპოლიში” გადაბარგდა. ტრანსფერიდან ერთ კვირაში მან დუბლი შეასრულა, ამის შემდეგ იყო გიჟური სეზონი სერია ა-ში. 2010 წლის ნოემბერში მის ანგარიშზე 16 მატჩში 11 გოლი იყო.
“ნაპოლის” გულშემატკივრები აღფრთოვანებული იყვნენ და ურუგვაელს პატივისცემის ნიშნად პიცა გაუკეთეს. კერძი სახელად „კავანი მატადორი“ პირველად გამოჩნდა ნეაპოლის უბან ფუორიგროტაში. მას აცხობდნენ ფიტერის სახით – ქუდი, რომელსაც ტრადიციულად ატარებდნენ მატადორები ხარებთან ბრძოლისას. მოცარელასა და პროშუტოს გარდა, კალცონ პიცაში შედის პანჩეტა, პომიდორი, სოკო და პროვოლონის ყველი.
კავანი პსჟ-ში წასვლის შემდეგაც კი, ფეხბურთელის პატივსაცემად პიცა არ გამქრალა. 2018 წელს პიცერიის Add’ò Guaglione-ს მფლობელმა სალვატორ ურზიტელმა Yahoo-ს საერთაშორისო რედაქტორებთან ინტერვიუში განაცხადა, რომ Cavani Matador პიცაზე ჯერ კიდევ დიდი მოთხოვნაა:
“კავანი ჩვენი კერპია, ჩვენ გვსურს მისი დაბრუნება”, – თქვა სალვატორემ.
5 წლის განმავლობაში, რაც კავანიმ ნეაპოლი დატოვა, მისი პიცის უფრო მეტი რეცეპტი გაჩნდა. იყო ვარიაციები მოცარელასთან და უმი ლორით, კამეჩის ფარშითა და ახალი პომიდვრით, ასევე მოცარელათი და სოკოთი.
თავად კავანი არა მხოლოდ ერქვა პიცას, არამედ ამზადებდა მას. 2011 წლის აპრილში ედინსონმა ლავეცისთან და ჰამშიკთან ერთად დაათვალიერა რესტორანი Regina Margherita, რომელიც პოპულარული ადგილია ფეხბურთელებისთვის. სადილის დროს, რესტორნის მფლობელმა მარკო იორიომ შესთავაზა კონკურსი, ვინ შეძლებდა საუკეთესო პიცის მომზადებას. კავანი, ლავეცი და ჰამშიკი მაშინვე შეთანხმდნენ და მოხარშული კლასიკური “მარგარიტას” მზადებას შეუდგნენ.
“ფიორენტინას” ფანებმა ერთ-ერთ პიცერიაში Salah Pizza მოიფიქრეს. სალაჰის პიცას დაემატა მოცარელა, პარმეზანი, კამეჩის ყველი და ფაფის სოკო, მაგრამ როცა მო “რომაში” გაემგზავრა, ფლორენციულ პიცას სახელი შეეცვალა და პაულო სოუზას სახელი დაერქვა.
თავად სალაჰი პიცის მოყვარულია. 2019 წლის აპრილში, მან ნიუ-იორკში ყოფნისას გამოაქვეყნა ფოტო რესტორნიდან ერთდროულად ორი პიცითა და წარწერით: „ნიუ-იორკში ყოფნისას… ჭამე ისე, როგორც რომში”.
კარლო ანჩელოტი “ნაპოლის” მთავარ მწვრთნელად 2018 წლის მაისში დაინიშნა და უკვე ივლისში (კარლოს ჯერ არც ერთი მატჩი არ ჩაუტარებია) მწვრთნელმა საკუთარი სახელობის პიცა მიირთვა. იდეის ავტორი ნეაპოლელი კულინარიის სპეციალისტი სალვატორე ურჩიტელი გახლავთ.
პიცას ჰქონდა მართკუთხა ფორმა (როგორც ფეხბურთის მოედანი) და ოთხი სეგმენტი. პირველი არის ოთხი ყველი პომიდვრით, პროვოლონის ყველი, რუკოლა და პანჩეტა. შემდეგი სეგმენტი გოგრით, პროვოლონითა და ბადრიჯნით, შემდეგი პროვოლონით, ყვითელი და წითელი კორბარინის პომიდვრით და ბოლო ფისტათი, მორტადელა და პროვოლონით.
ბარ-რესტორანი L’Auberge des Quatre Chemins ბალოტელის “ნიცაში” გადასვლის მნიშვნელოვანი ნაწილი გახდა. დანიშნულ დღეს იქ პირველად ჩავიდნენ ლუსიენ ფავრი (იმ დროს კლუბის მთავარი მწვრთნელი) და კლუბის პრეზიდენტი ჟან-პიერ რივიერი. 20 წუთის შემდეგ რესტორნის წინ გაჩერდა Porsche Cayenne – ესენი იყვნენ ბალოტელი და აგენტი მინო რაიოლა.
ოთხივე ბარის უკან მიმალულ მაგიდასთან დაჯდა, თითოეულმა ფინჯანი ყავა შეუკვეთა და შემდეგ ბალოს კონტრაქტზე შეთანხმდნენ. რესტორნის მფლობელები იმით იყვნენ შთაგონებული, რომ ხელშეკრულების გაფორმება მათ დაწესებულებაში მოხდა, ამიტომ მალე L’Auberge des Quatre Chemins-ის მენიუში Balotelli-ის პიცა გამოჩნდა – მასში შედიოდა რიკოტა და ჩირი პომიდორი, კერძი კი 10,5 ევრო ღირდა.
L’Auberge des Quatre Chemins-ის მფლობელები ელოდნენ, რომ ბალოტელი ისევ მივიდოდა (სახელობითი პიცის დასაგემოვნებლად), მაგრამ ამავდროულად მათ მინო რაიოლასი ეშინოდათ საიმიჯო უფლებების დარღვევისთვის არ ეჩივლა.