როგორ უნდა მოვიქცეთ, როცა ბავშვი დიდი ოდენობით ტკბილეულს იღებს. მსოფლიოს წამყვანი დიეტოლოგი, ემერ დელანი ცდილობს აგვიხსნას, რას ნიშნავს „ზედმეტად ჭარბი ოდენობის ტკბილეული“ და რომელი პროდუქტებით შეიძლება ჩავანაცვლოთ შაქარი. ექიმების ბოლო რეკომენდაციები მიმართულია იმისკენ, რომ მაქსიმალურად შეავამციროთ დანამატის სახით შაქრის მიღება, რომელიც გვხვდება ბევრ კერძსა თუ სასმელში. აქ არაა საუბარი შაქარზე, რომელიც ბუნებრივად შედის ხილის ან ბოსტნეულის შემადგენლობაში. დანამატის სახით შაქრის მიღება დასაშვებია დღეში 5 % კალორიით. ბრიტანეთში ჩატარებულმა ბოლო კვლევებმა კი აჩვენა, რომ ბავშვების უმეტესობა დღეში 12-16 % კალორიას იღებს.
ჭარბი ოდენობით შაქრის მიღება ნიშნავს, რომ ჩვენ დიდი ოდენობით კალორიას ვიღებთ. თუ არ ხდება მათი ხარჯვა, შაქარი ორგანიზმში ცხიმის სახით გროვდება, რაც, ცხადია, წონის მატებას იწვევს. ბავშვების შემთხვევაში ეს კიდევ უფრო რთულია, რადგან გარდატეხის ასაკში ჭარბი წონა პრობლემას მომავალშიც ართულებს. შაქრის ამოღება რაციონიდან რადიკალური ნაბიჯია, თუმცა მათი დოზირება უდავოდ მნიშვნელოვანია. ექიმები გვირჩევენ, რაც შეიძლება მცირე დოზით მივცეთ პატარებს პროდუქტები, რომლებიც შაქარს დანამატის სახით შეიცავენ. ასევე, მნიშვნელოვანია, მშობლებმა აკონტროლონ თითოეული პროდუქტის შემცველობა, რათა დასაშვებ ნორმას არ გადააცილონ. აქვე უნდა ითქვას, რომ შაქრის შემცველი პროდუქტები ნაკლებ ვიტამინსა და მინერალს შეიცავს, ამდენად ისინი ჯანსაღი პროდუქტებით უნდა ჩავანაცვლოთ. თავისუფალი შაქრის ყველაზე დიდი რაოდენობა ბავშვთა სასმელებშია.
ჩნდება კითხვა, როგორც შევამციროთ შაქრის შემცველი პროდუქტების მიღება:
დაიწყეთ საუზმით-შეცვალეთ რეგულარული მენიუ უფრო დიეტური რაციონით. ესაა შვრიის ფაფა, ხილის ასორტი და რძის პროდუქტები. წინასწარ გაეცანით ყველა პროდუქტის შემცველობას, რადგან კომპანიები ხშირად პროდუქტს ჯანსაღს უწოდებენ, თუმცა მათში დიდი ოდენობით შაქარია.
დესერტი – ნაცვლად იმისა, რომ ყავასთან, ან ჩაისთან ტორტის ნაჭერი მიირთვათ, შეცვალეთ ის პურის ჩხირებით, უმარილო თხილით, ხილის ან ბოსტნეულის ბატონებით, შვრიის ან წიწიბურას ბლინებით, ბანანით ან თუნდაც ყველით.
სასმელები – შეცვალეთ გაზირებული ტკბილი სასმელები ჩვეულებრივი, გაზირებული სასმელებით, ხილის წვენით. ასევე, კარგია თუ ცივ რძეს ხილს შეურევთ.
გამომცხვარი ნაწარმი – თამამად შეგიძლიათ გამოაცხოთ ყველაფერი შაქრის დამატების გარეშე, მაგალითად, ხილით.
ჩართეთ ბავშვი კერძის მომზადების პროცესში – თუ პატარა კერძს თქვეთან ერთად მოამზადებს, დიდი ალბათობთ ის ურო გემრიელად მიირთმევს მას.
იყავით მაგალითი-ბავშვები ყოველთვის აკოპირებენ უფროსების საქციელს. ამდენად რაც მეტი ჯანმრთელი პროდუქტი იქნება თქვენს რაციონში, იმდენად მარტივი გახდება ბავშვისთვის კვების რაციონის შეცვლა.
შაქრის ნორმები ბავშვებში:
4-6 წლამდე – 19 გრამი ანუ 5 ჩაის კოვზი
7-10 წლამდე – 24 გრამი ანუ 6 ჩაის კოვზი
11 წელს ზევით – 30 გრამი ანუ 7 ჩაის კოვზი