წლამდე ბავშვისთვის ბევრი რამის მიცემა არ შეიძლება – ძეხვის, კანფეტის, შებოლილი პროდუქტების, კონსერვების და ა.შ. გთავაზობთ ჩამონათვალს, რისი მიცემა არ შეიძლება ბავშვისთვის მინიმუმ ერთ წლამდე :
- სოკო. სამ წლამდე ბავშვს სოკოს ნუ აჭმევთ. ეს პროდუქტი ძალიან ძნელად მოსანელებელია და ბავშვს კუჭ-ნაწლავს გაუღიზანებს.
- თხილეული. სამ წლამდე თხილის, ნიგვზის, ნუშის და ა.შ. მიცემა ბავშვისთვის მიზანშეწონილი არ არის, ბავშვის ორგანიზმი მას არ ითვისებს და სარგებელი არ აქვს, ამასთან, თხილეული ალერგიული პროდუქტია.
- ტკბილი წიწაკა უმი სახით 1.5 წლამდე ბავშისთვის არ შეიძება, რადგან დიდი რაოდენობით ეთერზეთებსა და ბოჭკოს შეიცავს.
- ბადრიჯანი ორ წლამდე რეკომენდებული არ არის, რადგან შეიცავს ასევე დიდი რაოდენობით ბოჭკოს. ამასთან, ბადრჯანი ალერგიულია ბავშვებისთვის.
- ჭარხალი უმ მდგომარეობაში ასევე წლამდე არ უნდა მივცეთ, ბოჭკოს დიდი რაოდენობისა და ალერგიულობის გამო, თუმცა მოხარშული ჭარხლის მიცემა 10 თვიდან შეგიძლიათ.
- პარკოსნები 1.5 წლამდე სასურველი არ არის, რადგან, შესაძლოა, მუცლის შებერვა გამოწვიოს. ამასთან, უნდა ვიცოდეთ სწორად მომზადება. მარცვლეული ხშირად შეიცავს ბევრ ტოქსიკურ კომპონენტს, მათ შორის ლექტინს.
- კიტრი ძნელად გადამუშავდება, მასში ცოტაა სასარგებლო ნივთიერება, იწვევს მუცლის შებერვას.
- პომიდორი ძალიან ალერგიულია და მას ბავშვის ორგანიზმი ძნელად ითვისებს.
- ბოლოკი მუცლის შებერვას იწვევს და მძიმედ მოსანელებელია კუჭისთვის.
- ყველი შეცავს А, В, РР ვიტამინებს, მარილს, კალციუმს, ფოსფორს და რძემჟავა პროდუქტს. არამლაშე და უცხიმო ყველის მიცემა ბავშვებისთვის 1 წლიდან შეგიძლიათ. 10%-იანი და 17%-იანი ცხიმით ყველი ბავშვებისთვის იდეალურია. დღიური ნორმა არის 3 გრამი, კვირაში – 21 გრამი.
- მაკარონი წლამდე ბავშვისთვის არ შეიძლება, რადგან ფერმენტები, რომელიც ფქვილის გადამუშავებისთვის არის საჭირო, ადამიანის ორგანიზმში დაბადებიდან 1 წლის შემდეგ ჩნდება.